Αυτοεξέταση του Μαστού

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ(ίδια μέθοδο κάθε φορά, από την 7η έως & την 13η μέρα της περιόδου)

Mobirise

1. Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη με τα χέρια στην ανάταση αλλά χωρίς να τα σφίγγετε. Κοιτάξτε και ελέγξτε κάθε μαστό χωριστά για κάτι ασυνήθιστο όπως ένα μικρό ή μεγάλο βαθούλωμα, μια πληγή στο δέρμα του μαστού, κάποια ερυθρότητα αλλά και το μέγεθος του μαστού.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο ένας μαστός να διαφέρει σε μέγεθος από τον άλλο, όμως εάν αυτή τη διαφορά δε την έχετε προσέξει σε προηγούμενες εξετάσεις- αυτοεξετάσεις πείτε το στο γιατρό σας. Τέλος προσέξτε τη θέση της θηλής, εάν δείτε ότι αυτή έχει αλλάξει, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Mobirise

2. Βάλτε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και πιέστε προς τα πίσω. Οι μυς του θώρακα σφίγγουν.
Κοιτάξτε το σχήμα και το περίγραμμα των μαστών και εξετάστε και τους δύο μαστούς.

Mobirise

3. Βάλτε τα χέρια στη μέση αλλά χαλαρά χωρίς να τα σφίγγετε στον κορμό σας, σκύβοντας ελαφρά μπροστά. Κοιτάξτε και ελέγξτε κάθε μαστό χωριστά για κάτι ασυνήθιστο.

Mobirise

4. Σηκώστε ψηλά το αριστερό σας χέρι. Με το δεξί σας χέρι χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό. Κάντε το ίδιο αντίστροφα για το δεξιό μαστό

Mobirise

Ψηλαφίστε ανά μικρές περιοχές όσο ένα νόμισμα. Χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα, το δείκτη και το μέσο, επαναλάβετε ότι και προηγουμένως. Με τα άκρα των δαχτύλων ψηλαφίστε τους μαστούς σας από μέσα προς τα έξω, με κυκλικές κινήσεις και σε περιοχές που να καλύπτει η μία την άλλη. Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε ολόκληρη την έκταση των μαστών, όπως και να μη παραλείψετε τις μασχάλες αλλά και τις περιοχές μεταξύ αυτών και των μαστών (ουρά του μαστού).

Mobirise

5. Τοποθετήστε το δείκτη του χεριού σας στη θηλή και πιέστε βαθιά γύρω-γύρω τη θηλή, και μετά πιέζοντας ελαφρά τραβήξτε τη θηλαία άλω προς τα πάνω. Πιάστε και πιέστε προσεκτικά απαλά αλλά σταθερά κάθε θηλή.
Πόνος; Τρέχει υγρό;

Mobirise

6. Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα ίσιο κρεβάτι. Βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι στη πλάτη και ψηλά μέχρι τους ώμους. Βάλτε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το δεξί σας χέρι ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό. Κάντε το
ίδιο αντίστροφα. Χρησιμοποιείστε και πάλι τα άκρα των δαχτύλων σας οπως και στο βήμα 4.

Συμπτώματα που ανησυχούν

Οζίδιο στο μαστό το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή, δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάχτυλα. Έκκριμα από τη θηλή χωρίς άσκηση πίεσης το οποίο είναι αιματηρό ή ορώδες. Αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών, το δέρμα προσομοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Αλλαγή στο χρώμα της θηλής ή της περιοχής γύρω από αυτή. Εισολκή της θηλής ή του δέρματος. Η ασυνήθης αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού ή η αξιοσημείωτη διαφορά ιδιαίτερα εάν αυτό συμβαίνει στον ένα μαστό. Οίδημα του άνω άκρου ή πόνος ή ερυθρότητα του δέρματος. Οίδημα κάτω από τους βραχίονες ή γύρω από τον τράχηλο ή την άνω περιοχή γύρω από τον θώρακα.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαστογραφία θα πρέπει να πραγματοποιείται στην 7η-14η μέρα της περίοδου (μετρώντας από την 1η μέρα του κύκλου). Αυτό γίνεται γιατί κατά την έμμηνο ρήση τα υψηλά επίπεδα των ορμονών ιδίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς προκαλούν μεταβολές, όπως αύξηση του μεγέθους, πόνο και ευαισθησία. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκειες ηλικίας 35-59 ετών. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψή της, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία, που μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την κακοήθεια σε προκλινικό στάδιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν κλινικά (ψηλαφητικά) ευρήματα.
Η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει η 1η μαστογραφία να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά η γυναίκα θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη μαστογραφία μία φορά το χρόνο. Η ετήσια αυτή επανάληψη θα πρέπει, σύμφωνα με επιστημονικές συστάσεις, να γίνεται έως το 70ο έτος της ηλικίας της γυναίκας. Έπειτα, ο έλεγχος του μαστού με μαστογραφία προτείνεται ανά 2ετία.

Ποιος είναι ο ρόλος του υπερηχογραφήματος μαστού;

Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μία εξέταση γρήγορη, προσιτή και ακίνδυνη (χωρίς ακτινοβολία). Με τα σύγχρονα μηχανήματα ο ακτινολόγος που είναι γνώστης της μεθόδου και των παθήσεων του μαστού μπορεί να διαχωρίσει τα καλοήθη συμπαγή μορφώματα από αυτά που έχουν ύποπτους μορφολογικούς χαρακτήρες και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Ελαστογραφία μαστού

Η ελαστογραφία είναι μια νέα τεχνική στους υπέρηχους που ασκεί μια μικρή πίεση στους εντοπισμένους όγκους, μετρώντας την ελαστικότητά τους. Είναι μια μέθοδος γρήγορη και καθόλου επώδυνη.